Instructie online training Adobe Connect

De GTD training met Adobe Connect

Je gaat de GTD level 1-training online volgen via Adobe Connect. Hierna lees je de stappen die je kunt doen om optimaal voorbereid deel te nemen aan de training.

Stap 1: Adobe Connect installeren

Het best werkt Adobe Connect als je de Adobe Connect-toepassing op je desktop of laptop installeert. Doe dat ruim voor de training, zodat je kunt testen of alles werkt. Je vindt de software hier:

Stap 2: Adobe Connect testen

1. Open je webbrowser en ga naar https://meereffect.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm. Aan de hand van enkele stappen zie je of alles werkt zoals het hoort. Mocht de test-button niet zichtbaar zijn, probeer dan een andere browser.

We beginnen de training op de afgesproken tijd en dan hebben we helaas geen tijd meer om technische zaken uit te zoeken. De andere deelnemers zijn dan klaar om te beginnen. Dus test tijdig en volg de suggesties in dit document.

2. Klik op Run Diagnostic Test om de test te beginnen.

3. Klik op Adobe Connect openen als je de toepassing op je desktop of laptop hebt geïnstalleerd.

Als alles klopt, dan zie je de groene vinkjes. Zo niet, een rood kruis en een suggestie voor de actie die je te doen hebt.

4. Klik op Configure Audio om je speaker en microfoon te testen.

Als alles klopt, krijg je onderstaande feedback.

Stap 3: Deelnemen aan de Adobe Connect-sessie

Let op lees deze stap goed door, maar je kunt het pas doen op de dag van de training een kwartier voor aanvang.

1. Je krijgt van meereffect een uitnodigingsmail met daarin een link naar de training. 

Als je op die link klikt, opent je webbrowser. In de browser kies je de optie om de Adobe Connect-toepassing te openen. Afhankelijk van je webbrowser kan onderstaand scherm er anders uitzien.

2. Adobe Connect opent. Geef je naam, die zichtbaar is tijdens de training, en klik op Enter Room.

Je bent nu klaar om deel te nemen aan de sessie.

3. Afhankelijk van de manier waarop toegang geregeld is, kom je nu in de training of geeft de trainer je zo snel mogelijk toegang. 

Doorgaans kiezen wij ervoor om deze extra stap in te bouwen om zeker te weten dat alleen beoogde deelnemers deelnemen.

4. Eenmaal in de training zie je nog niet de optie om je microfoon en camera aan te zetten. De trainer geeft je toegang.

Instructie online training Adobe Connect
Adobe connect zonder microfoon en camera-toestemming.
Instructie online training Adobe Connect
Nu kun je microfoon en camera aanzetten.ing.

5. Daarna zie je een microfoon- en camera-icoon.

Ga als volgt te werk:

 • klik op het microfoon-icoontje, zodat deze groen wordt
 • klik op het camera-icoontje, zodat deze groen wordt
 • klik in het scherm waar je je webcam ziet op Start sharing

 

Je kunt nu Adobe Connect gebruiken.

Stap 4: Adobe Connect gebruiken

1. De sessie wordt niet opgenomen en de chats en andere input zijn na de training niet meer beschikbaar. Het is dus raadzaam tijdens de trainingen je werkboek voor notities te gebruiken voor latere naslag.

2. De trainer ziet hetzelfde op het scherm als jij.

Dus als er geen camera-beelden te zien zijn, zijn die voor de trainer ook niet te zien. Het enige dat de trainer in beeld heeft dat deelnemers niet zien is een aantal bedieningsopties om door slides te lopen of om naar een andere trainingsomgeving te gaan.

3. Hieronder zie je de schermen zoals die in de Adobe Connect-toepassing voor laptop en desktop werken, aangezien die de beste trainingsbeleving geven. De mobiele app heeft beperkte functionaliteit.

4. Kenmerkend voor Adobe Connect is dat er een aantal trainingsomgevingen zijn die je gedurende de dag ziet.

Elke omgeving heeft zijn eigen variatie aan modules. Hieronder zie je het openingsscherm, de zogenaamde lobby. In een andere omgeving zie je ruimte voor de webcams van alle deelnemers, zodat we elkaar kunnen zien tijdens bepaalde momenten van de training.

5. De trainingsomgeving is zodanig gekozen dat ze de interactie ondersteunen die het best past bij een bepaald deel van de training.

De ene keer is er een chat en zie je de andere deelnemers en de andere keer speelt een video en gebeurt er verder weinig op het scherm.

De interactiemogelijkheden op een rijtje.

Mocht je één van deze iconen niet zien, stuur dan een chat-bericht naar de trainer. De trainer geeft iedereen in de sessie de spreek- en camera-optie. Als deze geactiveerd zijn en je ziet de iconen niet, dan ondersteunt jouw hard- of software het gebruik niet of is het een beperking in de webbrowser. Gegeven de vele variabelen is een test voor de training van belang.

Instructie online training Adobe Connect
VLNR: Audio, Spraak, Camera, Feedback
 • Audio: als dit icoon groen oplicht, dan staat audio aan. Klik op het icoon om het geluid uit te zetten
 • Spraak: de microfoon staat op grijs als je begint. Door op de microfoon te klikken, wordt het icoon groen en kun je spreken. Nog een keer op het icoon klikken, betekent microfoon uit oftewel mute.
 • Camera: de camera staat op grijs als je begint. Door op de camera te klikken, wordt het icoon groen en ben je in beeld. Nog een keer op het icoon klikken, betekent camera uit.
 • Feedback: het laatste icoon biedt een aantal gestandaardiseerde reacties, zoals je hierna ziet.
Instructie online training Adobe Connect

1. Ons advies is je camera aan te laten staan, aangezien we een aantal keren met elkaar in gesprek gaan. Er zijn ook trainingsomgevingen zonder camerabeeld en ben je niet zichtbaar ook al staat je camera aan.

2. Een aantal trainingsomgevingen bevat een poll- of een chat-venster. Er is een algemene chat die door de training heen beschikbaar is en blijft. Je kunt naar één deelnemer chatten of een bericht sturen naar iedereen. Een aantal keer is er een thematische chat die alleen op dat moment beschikbaar is. Na dat onderdeel is de chat niet meer beschikbaar, dus als je aantekeningen wilt maken, zorg dat die niet in de chat blijven staan.

Instructie online training Adobe Connect

Stap 5: Tips voor de online training

 • Het gebruik van oortjes is aanbevolen. Dat is voor jou makkelijker luisteren. De audio kan daarnaast via jouw speaker via jouw microfoon rond gaan zingen of een onhandige echo geven.
 • Zorg voor een rustige werkplek. We hebben blokken van drie uur met een pauze en gaan in totaal zes uur aan de slag. Dat is lastig te combineren met onderbrekingen. Omdat we ook audio en video gebruiken, kunnen de onderbrekingen bij één iemand de rest ook afleiden.
 • Creëer voldoende ruimte om naast je toetsenbord ook de trainingsmaterialen te kunnen gebruiken. Je noteert een aantal zaken in je werkboek en ook de kernkaarten uit de envelop en GTD-overzichtskaart (A3-formaat) gebruiken we op enkele momenten.
 • Log ruim 15 minuten voor het begin van de training in door op de gemailde link te klikken. De link die je via de mail krijgt opent een webpagina. Kies de Adobe Connect-toepassing of werk verder in de webbrowser. Je komt in de wachtkamer. Uiterlijk 15 minuten voor de sessie begint, krijg je toegang. Dat geeft je de mogelijkheid alles te testen voor de training echt begint. Als alles werkt, zie je een afteltimer, dan heb je nog even tijd voor iets anders. Werkt iets niet of heb je vragen, mail dan naar info@meereffect.amoq.nl of bel 088-0016200.